Att se på TV i Sverige

Alla svenskar som har en digitalbox kan se på SVT, TV4 och TV6 samt några andra kanaler. Det är det som kallas skogs-tv.

De andra kanalerna är krypterade, det vill säga kodade. Bor du i ett hushåll som är kopplat till ett kabelbolag, händer det att kabelbolagen avkrypterar vår digitala signal och sänder den vidare till dig i analogt format. Då får du den rakt in i tv:n. Om du är kabelkund kan du också köpa en box med våra kanaler i digitalt format. Bor du i ett fristående hushåll tar du emot signalerna antigen från Boxer, Canal Digital, Viasat eller Telia – de är alltid digitala.

Dessutom kan man titta på de olika kanalernas play-tjänster, antingen på datorn eller i mobilen.

Det är med andra ord inte alls svårt att se på SBS Discovery TV:s kanaler.

SBS Discoverys kanaler är:
Kanal 5, Kanal 9, Tv11, Discovery Channel, Animal Planet, TLC, Discovery Science, Discovery World, och Investigation Discovery.

Följande operatörer har de flesta av dessa kanaler i sitt erbjudande:

ComHem
Boxer
Canal Digital
Bredbandsbolaget
Tele2
Sappa
Viasat 
Telia

Kanalerna finns även hos flera mindre aktörer

Sammanlagt kan 82 procent av alla svenskar som har en tv se på Kanal 5 och Kanal 9. Vill man se på Kanal 5 HD, får man i dagsläget vända sig till Boxer.

Kanal 5 sänder i stort sett samma program till alla i hela Sverige. Ibland händer det att vissa program bara kan ses av människor som bor i en viss del av landet, som till exempel Mix Megapols Morrongäng, som bara kan ses i västra Sverige.

Reklamen i Kanal 5 som sänds mellan programmen, är olika beroende var i Sverige man bor. Det blir mer praktiskt så: för om du bor i Katrineholm så är du förmodligen inte intresserad av reklam som riktar sig mot Pajalabor.

Om du är intresserad av att köpa reklamtid eller bara vill läsa mer om regional reklam kan du göra det här.

I vissa kabelnät får man av tekniska orsaker hålla till godo med den reklam som sänds över Stockholm. Det är dock ett övergående problem. Vi jobbar på det.

Några vanliga frågor om distribution

Varför har jag inte Kanal 9?
Viasat har inte Kanal 9, eftersom kanalen är exklusiv på Canal Digitals plattform. Vidare kan det vara så att du bor i ett mindre kabelnät där fastighetsägaren inte har köpt Kanal 9 till ert kabelnät. Kontakta då din fastighetsägare direkt och berätta om Kanal 9. Vi hjälper dig gärna med material och annat. Låt oss veta.

Varför har jag inte tillgång till samtliga Discoverykanaler?
Det kan, liksom ovan, bero på att din fastighetsägare valt att inte köpa kanalen till ert kabelnät eller så beror det på att din TV-operatör inte valt att ha med samtliga våra kanaler i sitt utbud.  Ta kontakt med er fastighetsägare/operatör direkt och fråga om de kan ta in kanalen i sitt utbud.

Varför får jag se Stockholmsreklam när inte bor i Stockholm?
Förmodligen bor du i en fastighet som tillhör ett mindre kabelnät. Dessa får inte den regionaliserade reklamen, men vi arbetar för att så många som möjligt ska få det.